Here is second our free ASVAB Arithmetic Reasoning Practice Test. There are two ASVAB Math tests: Arithmetic Reasoning and Mathematics Knowledge. The reasoning test has 16 questions that must be answered within 39 minutes. These word problems will test your ability to use math for thinking, reasoning, and problem solving. Continue your ASVAB math practice with our online practice questions.

Start

Congratulations - you have completed .
You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.
Your performance has been rated as %%RATING%%

Your answers are highlighted below.

Question 1 |

### With what number must 3.475817 be multiplied in order to obtain the number 34,758.17?

A | 100 |

B | 1,000 |

C | 10,000 |

D | 100,000 |

Question 1 Explanation:

The correct answer is (C). The decimal must be moved four places to the right. To do this, we must multiply by a number with four zeroes. The correct answer is 10,000.

Question 2 |

### How much greater is the value of $3x + 5$ than the value of $3x − 7$?

A | 8 |

B | 10 |

C | 12 |

D | 14 |

Question 2 Explanation:

The correct answer is (C). The easiest way to do this is to pick a number for $x$. Let’s say $x = 3$.

$3(3) + 5$

$= 9 + 5$

$= 14$

$3(3) − 7$

$= 9 − 7$

$= 2$

The correct answer is: $14 − 2 = 12$

$3(3) + 5$

$= 9 + 5$

$= 14$

$3(3) − 7$

$= 9 − 7$

$= 2$

The correct answer is: $14 − 2 = 12$

Question 3 |

### Which of the following is NOT a factor of 90?

A | 5 |

B | 6 |

C | 12 |

D | 15 |

Question 3 Explanation:

The correct answer is (C). A factor must divide evenly into its multiple. We know 12 cannot be a factor of 90 because:

$90 ÷ 12 = 7.5$

$90 ÷ 12 = 7.5$

Question 4 |

### Lisa and Robert have taken the same number of photos on their school trip. Lisa has taken 3 times as many photos as Claire and Robert has taken 12 more photos than Claire. How many photos has Claire taken?

A | 6 |

B | 8 |

C | 10 |

D | 12 |

Question 4 Explanation:

The correct answer is (A). Translate the information in the question from “English” to “Math.”

L = R

L = 3C

R = C + 12

We can substitute R for L in the second equation: R = 3C. If R is equal to both 3C and C + 12, we can say 3C = C + 12, and solve for C.

3C = C + 12

2C = 12

C = 6

L = R

L = 3C

R = C + 12

We can substitute R for L in the second equation: R = 3C. If R is equal to both 3C and C + 12, we can say 3C = C + 12, and solve for C.

3C = C + 12

2C = 12

C = 6

Question 5 |

### The sum of 7 numbers is greater than 140 and less than 210. Which of the following could be the average (arithmetic mean) of the numbers?

A | 20 |

B | 26 |

C | 30 |

D | 34 |

Question 5 Explanation:

The correct answer is (B). The formula for the average of a set of numbers is the sum of the numbers divided by the number of terms.

Avg = 140 ÷ 7

Avg = 20

Avg = 210 ÷ 7

Avg = 30

Therefore, the sum must be between 20 and 30.

Avg = 140 ÷ 7

Avg = 20

Avg = 210 ÷ 7

Avg = 30

Therefore, the sum must be between 20 and 30.

Question 6 |

### The hour hand of a watch rotates 30 degrees every hour. How many complete rotations does the hour hand make in 6 days?

A | 8 |

B | 10 |

C | 12 |

D | 14 |

Question 6 Explanation:

The correct answer is (C). There are 360 degrees in a complete circle, so 360 ÷ 30 = 12 hours to make one full circle. In 6 days there are 24 hours × 6 = 144 hours total. The total number of rotations will be 144 ÷ 12 = 12.

Question 7 |

### Which of the following expressions is equal to 3^{8} when *p* = 3^{5}?

A | 6 p |

B | 9 p |

C | 16 p |

D | 27 p |

Question 7 Explanation:

The correct answer is (D).

3

3

^{8}= 3 × 3 × 3 × 3 × 3 × 3 × 3 × 3, or 3^{5}× 3^{3}=*p*× 3^{3}*p*x 3^{3}= 27*p*Question 8 |

### If $y + 3y + 5y = −18$, then what is the value of $y$?

A | −2 |

B | −1 |

C | 0 |

D | 1 |

Question 8 Explanation:

The correct answer is (A). When terms with the same variable are in the same equation, they can be combined:

$y + 3y + 5y = −18$

$9y = −18$

$y = \dfrac{−18}{9}$

$y = −2$

$y + 3y + 5y = −18$

$9y = −18$

$y = \dfrac{−18}{9}$

$y = −2$

Question 9 |

### If $b$ does not equal zero, and $ab = \frac{b}{4}$, what is the value of $a$?

A | $\dfrac{1}{8}$ |

B | $\dfrac{1}{4}$ |

C | $\dfrac{1}{3}$ |

D | $\dfrac{1}{2}$ |

Question 9 Explanation:

The correct answer is (B). To solve for a, divide both sides of the equation by $b$:

$ab = \dfrac{b}{4}$

$\dfrac{ab}{b} = \dfrac{\frac{b}{4}}{b}$

$a = \dfrac{b}{4} * \dfrac{1}{b}$

$a = \dfrac{1}{4}$

$ab = \dfrac{b}{4}$

$\dfrac{ab}{b} = \dfrac{\frac{b}{4}}{b}$

$a = \dfrac{b}{4} * \dfrac{1}{b}$

$a = \dfrac{1}{4}$

Question 10 |

### If a store adds 50 chairs to its current inventory, the total number of chairs will be the same as three-halves the current inventory of chairs. If the manager wants to increase the current inventory by 40%, what will the new inventory of chairs be?

A | 40 |

B | 60 |

C | 100 |

D | 140 |

Question 10 Explanation:

The correct answer is (D). This word problem requires careful translation. Let’s say $t$ = total current inventory of chairs. The first sentence states that $50 + t = \frac{3}{2} t$. First solve for the current inventory:

$50 + t = \dfrac{3}{2} t$

$50 = \dfrac{3}{2} t − t$

$50 = \dfrac{1}{2} t$

$100 = t$

The manager wants to increase this by 40%. We know that 40% of 100 is 40, so the new inventory will be 140.

$50 + t = \dfrac{3}{2} t$

$50 = \dfrac{3}{2} t − t$

$50 = \dfrac{1}{2} t$

$100 = t$

The manager wants to increase this by 40%. We know that 40% of 100 is 40, so the new inventory will be 140.

Question 11 |

### On a map, the length of the road from Town F to Town G is measured to be 18 inches. On this map, ¼ inch represents an actual distance of 10 miles. What is the actual distance, in miles, from Town F to Town G along this road?

A | 580 |

B | 720 |

C | 960 |

D | 1140 |

Question 11 Explanation:

The correct answer is (B). Here we are given a ratio: ¼ inch on the map = 10 miles, so 1 inch on the map = 40 miles. If the map-distance between the towns is 18 inches, then the actual distance must be:

$18 × 40 = 720$

$18 × 40 = 720$

Question 12 |

### How many $\frac{1}{3}$ pound paperback books together weigh 25 pounds?

A | 35 |

B | 50 |

C | 60 |

D | 75 |

Question 12 Explanation:

The correct answer is (D). If each book weighs $\frac{1}{3}$ pound, then 1 pound = 3 books. To find the number of books in 25 pounds, simply multiply this 3 by 25:

$25 × 3 = 75$

$25 × 3 = 75$

Question 13 |

### The first four terms in a sequence are shown below. What is the sixth term in the sequence?

### {3, 6, 11, 18, …}

A | 25 |

B | 27 |

C | 38 |

D | 51 |

Question 13 Explanation:

The correct answer is (C). Begin by examining the sequence for a pattern. In order to go from 3 to 6, 3 must be added; moving from 6 to 11 requires 5 to be added; moving from 11 to 18 requires 7 to be added. The pattern emerges here—adding by consecutive odd integers.

The 5th term is equal to 18 + 9 = 27, and the 6th term is equal to 27 + 11 = 38.

The 5th term is equal to 18 + 9 = 27, and the 6th term is equal to 27 + 11 = 38.

Question 14 |

### Each year, a cyber café charges its customers a base rate of \$25, with an additional \$0.30 per visit for the first 50 visits, and \$0.10 for every visit after that. How much does the cyber café charge a customer for a year in which 72 visits are made?

A | 36.60 |

B | 42.20 |

C | 47.80 |

D | 51.10 |

Question 14 Explanation:

The correct answer is (B). Translate the information into arithmetic. The café charges \$25 + \$0.30 (first 50) + \$0.10 (additional after 50). For 72 visits there are 50 visits with an additional 22 visits.

$= \$25 + \$0.30(50) + \$0.10(22)$

$= \$25 + \$15 + \$2.20$

$= \$42.20$

$= \$25 + \$0.30(50) + \$0.10(22)$

$= \$25 + \$15 + \$2.20$

$= \$42.20$

Question 15 |

### If Jill needed to buy 9 bottles of soda for a party in which 12 people attended, how many bottles of soda will she need to buy for a party in which 8 people are attending?

A | 6 |

B | 8 |

C | 10 |

D | 12 |

Question 15 Explanation:

The correct answer is (A). We can set up a proportion to solve:

$\dfrac{9 \text{ bottles}}{12 \text{ people}} = \dfrac {x \text{ bottles}}{8 \text{ people}}$

Cross-multiply to solve a proportion:

$(9)(8) = (12)(x)$

$72 = 12x$

$6 = x$

$\dfrac{9 \text{ bottles}}{12 \text{ people}} = \dfrac {x \text{ bottles}}{8 \text{ people}}$

Cross-multiply to solve a proportion:

$(9)(8) = (12)(x)$

$72 = 12x$

$6 = x$

Question 16 |

### Steve bought a total of 6 packages of pens, and each package contained either 3 or 7 pens. If exactly 4 of the packages Steve bought contained 7 pens, how many pens did Steve buy?

A | 17 |

B | 21 |

C | 34 |

D | 42 |

Question 16 Explanation:

The correct answer is (C). If Steve bought 4 packages of 7 pens and 6 packages total, then he must have purchased 2 packages of 3 pens.

$4(7) + 2(3) = 28 + 6 = 34$

$4(7) + 2(3) = 28 + 6 = 34$

Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.
Get Results

There are 16 questions to complete.

← |
List |
→ |

Return

Shaded items are complete.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

16 | End |

Return

You have completed

questions

question

Your score is

Correct

Wrong

Partial-Credit

You have not finished your quiz. If you leave this page, your progress will be lost.

Correct Answer

You Selected

Not Attempted

Final Score on Quiz

Attempted Questions Correct

Attempted Questions Wrong

Questions Not Attempted

Total Questions on Quiz

Question Details

Results

Date

Score

Hint

Time allowed

minutes

seconds

Time used

Answer Choice(s) Selected

Question Text

All done

Need More Practice!

Keep Trying!

Not Bad!

Good Work!

Perfect!